Herning Historie

Børge Møller Grimstrup


Børge blev født 15/2 1906 på gården Grimstrup i Timring sogn. Faderen hed Magnus Grimstrup og var en velbegavet bonde, som drev slægtsgården videre sammen med sin kone, Karen, som var fynbo. De havde mødt hinanden på højskole. Gården var på ca. 150 ha, men de hårde tider i 30’erne tvang dem til at sælge gården, som havde været i familiens eje siden 1700-tallet.
I dag er gården nedlagt og bygningerne fjernet og erstattet af en ny villa, som er omkranset af et smukt haveanlæg.
Familien, sammen med Børge, er begravet på Timring kirkegård i et fredet gravsted, tæt på nordre mur. Han døde i 1972.
Børge fik som ung børnelammelse og blev lettere invalideret. Han kunne ikke blive landmand, men blev i stedet mejerist. Han havde imidlertid en hemmelig drøm om at blive skuespiller. Han havde som barn været med sin mor hjemme på Fyn, og her havde man været på Odense teater og set Landmandsliv. Der tog han den beslutning, han ville være skuespiller, hvis han bare kunne komme af med den klodsede benskinne pga. sin børnelammelse. Han blev fri for skinnen og begyndte i en alder af 38 år at uddanne sig til skuespiller. Han startede i Horsens som amatør. Han skulle synge: ” I Heidelberg, der tabte jeg mit hjerte”. Han tabte dog i stedet tråden, det var begyndelsen, og der var mange svære prøver, inden han blev ”opdaget”.
Det skete i København, hvor han spillede Grundtvig i ”Egelykke”. En teateranmelder skaffede ham et møde med Henrik Malberg, som indvilgede i at læse med ham. Endelig var karrieren skudt i gang.
Nok var filmrollerne små, men han var med. Det var mange gange roller med jysk dialekt. Det var Morten Kock og Olsenbanden, Charles tante osv. En af de store opgaver var en solstrålehistorie om en mælkemand, som tog sin hest og mælkevogn med på ferie rundt i Danmark. Han havde været landmand i sin ungdom og kunne køre med heste. Filmen blev optaget flere smukke steder i Danmark. Senere blev den synkroniseret og brugt som reklame for Danmark i USA. Han rejste landet rundt med oplæsning i forsamlingshuse og havde stor succes med det.

Børge Møller Grimstrup
Stenøsen


Børges forældre flyttede til Vester Allé i Herning, og når Børge var hjemme, skulle han gerne en tur til Timring. I Timring er der mange fortidsminder, f.eks. 100 gravhøje. Det var et mere beskedent fortidsminde ”Stenrøsen” kalder man en lille bunke sten, som er samlet sammen i 2. september 1857. 2 vogne fra Vildbjerg var på vej hjem fra stormarked i Lund og kørte om kap. Den forreste vogn forulykkede mellem Trøstrup og Grimstrup, og pigen, Sidsel Marie Andersdatter, blev dræbt. Man samlede en dynge sten sammen, hvor ulykken var sket, og denne dynge sten er mange gange blevet spredt, fordi landmænd var for tæt på med heste eller maskiner og ikke viste stedet respekt. Men Børge havde respekt for historien og Stenrøsen, han samlede stenene og skrev i avisen og skældte ud, og vi kan sikkert takke ham for, at Stenrøsen ligger der endnu.
Googler man han navn, kan man se foto af ham og hvilke film, han var med i.

En ekstra servicemeddelelse: Filmen, han som skrevet står, er medvirkende i, hedder: “Hest på sommerferie”.
Den kan ses på nettet: www.danmarkpaafilm.dk

og der ligger også : “En straffesag” fra 1955.
(Skriv titlen eller hans navn i søgefeltet og hyg jer de næste 40 min).