Da Ørnhøj blev elektrisk
Den 30. august 1920 blev der afholdt et møde på Ørnhøj hotel, som dengang hed “Ørnhøj Missions- og højskolehjem. På dette møde stiftede man “Ørnhøj Andels Elektricitetsværk”
Den første bestyrelse bestod af:
- Købmand P. Pedersen
- Smedemester Ejnar Pedersen
- Gårdejer Anton Halkjær
- Karetmager J. Kr. Nielsen
- Snedker Chr. Kjær Pedersen
Kjær blev formand og P. Pedersen blev kasserer. Grunden på Søndervang 5 (hvor arkivet ligger i dag) blev købt for 1.750 kr. Elværket blev bygget og der blev indkøbt div. materiel for at påbegynde el produktion til by og opland.
Folk var glade for at slippe for petrolemuslamperne – værket måtte i starten producere vha. tørv som en følge af 1- verdenskrig, men fra foråret 1925 kunne der igen købes olie.
I forbindelse med 2-verdenskrig blev det igen vanskeligt at skaffe brændselsolie, derfor blev der i sommeren 1940 indført rationering. Man vedtog på en ekstra ordinær generalforsamling endnu engang at indkøbe tørv og brunkul til elproduktion – der blev indkøbt 70 ton tørv og 40 ton brunkul. Efter 1945 kunne der påny indkøbes olie.
Igennem årene blev værket flere gang udbygget.
På en ekstraordinær generalforsamling 8. november 1949 blev der besluttet at Ørnhøj elværk skulle købe deres strøm via RAH (Ringkøbing Amt Højspænding).
Værket var de første år blevet passet snedker Kjær og smedemester Ejnar Pedersen men i 1923 blev Laurids Thomasen ansat som bestyrer, en stilling han havde indtil elværket, blev nedlagt i 1950.
9. marts 1979 blev drøftet muligheden for at alle forbrugere kunne købe strøm direkte fra RAH. Dermed skulle Ørnhøj Andels Elektricitetsselskab ophæves. Den 7. april 1981 blev der afholdt afsluttende generalforsamling.
Andre historier
-
Hammerum hovedgade 85
Mange kan stadig huske bygningen på hjørnet af Kristiansgade og Hovedgaden i Hammerum. I 1973 blev den nedrevet for at give plads til parkeringsplads ved den nyopførte bankbygning. Historien bag denne gamle bygning går langt tilbage til sidst i 1800 tallet. Da var det bolig for distriktsjordemodern. I 1900 blev den efterset og erklæret for […]
-
Hansen H.P.
Født: 1879 — Død: 1961 Museumsforstander, æresborger Hans Peder Hansen, som fra 1915 var museumsforstander i Herning blev en af de mest kendte og produktive forskere og formidlere af dansk kulturhistorie med udgangspunkt i livet på landet. I over tredive bøger om forskellige emner viser han dele af den bondekultur, han selv havde sin baggrund […]
-
Vildbjerg mistede et vartegn
”Det gamle træ, o, lad det stå, indtil det dør af ælde.”, skrev H.C. Andersen i ”Peters vise” i 1851. Sangen var en del af Phantasiespillet ”Hyldemoer”, der havde premiere på Casino teatret i København d.1. december 1851og nåede at blive spillet 60 gange i H.C. Andersens levetid.Teksten kan være en god overgang til historien […]