Herning Historie

Damgaard, Mads Eg

Født: 1913 — Død: 1999

Fabrikant, æresborger

Fabrikant Mads Eg Damgaard blev udnævnt som Hernings anden æresborger ved sin 75 års fødselsdag i året 1988.Han forlod egnen som 17-årig for at arbejde i tekstilindustrien, kom tilbage og startede et bomuldsvæveri. Efter krigen kunne han se mulighederne i at specialisere sig og valgte at fabrikere tæpper.

Efterhånden som det blev almindeligt med tæpper overalt i hjemmet, udvidede ege-tæpper sin produktion.Damgaard var blandt de første der byggede sin fabrik udenfor byen og kom dermed til at præge Hernings udseende. Han interesserede sig for byens udvikling og havde plads i byrådet i 13 år og siden hen i 10 år i folketinget, valgt for de konservative.

Mads Eg Damgaard forstod at værdsætte tekstilindustriens historie og restaurerede Hosebindelaugets hus i 1986 for egne midler.Da Herning Museum ønskede at oprette Textilforum som hjemsted for sine tekstilhistoriske samlinger, skænkede ege-fonden Herning Klædefabriks bygninger i Vestergade til dette formålMads Eg Damgaards vej er beliggende overfor Messecenter Herning, som Damgaard var med til at støtte fra starten. Han havde i Tyskland i byen Hannover set hvor vigtigt det var med gode udstillingsforhold for erhvervslivet.