Karen Tipsmark

Karen blev født den 23. april 1919 på Askov mark. Hun blev døbt Karen Graversen den 4. maj i Ørnhøj kirke. Hendes mor hed Kirsten Marie Graversen. Der er ikke oplyst hvad hendes far hed.


Karens første år med moderen var hos bedsteforældrene Gravers Graversen og Anna.
Som 14 årig den 2. april 1933 blev Karen konfirmeret fra Ørnhøj kirke. Karen mor var da blevet gift med Ole Andersen Sig (kaldet Volle Brunsgaard).
Han var dermed blevet Karens stedfader. Ole Andersen Siig havde to ægteskaber bag sig så der kom også flere halvsøskende. Karens mor og hendes nye mand fik tre børn sammen: Ane, født 1927. Tomine, født 1930 og Gravers, født 1933. Familiefoto herunder er fra ca. 1940.

Personerne er (øverst fra venstre): Anne (1/2 søster til Karen), ”Volle Bruns-gaard”: Ole Andersen Siig, født 1863, Karen Tipsmark med datteren Andrea på armen, Mina (også en ½ søster til Karen). Moderen Kirsten Marie, gift med Volle. Det lille barn på skødet af hende er Stine, pigen foran Karen er hendes datter Nelly og siddende forrest er Marie og Volles søn Gravers, født 1933.

Nogle år efter sin konfirmation, mødte Karen den unge arbejdsmand Alfred Tipsmark Pedersen, her fra sognet.
Han var søn af husmand Kristen Pedersen og Andrea Marie Jensen.
Karen og Alfred blev viet den 30. oktober 1937 i Ørnhøj kirke.
Karen og Alfred bosatte sig i et træhus som Alfred byggede på en lejet grund på Halkjærs mark. Huset havde adressen: Mosevænget 10.

De fik fem børn:
• Nelly Tipsmark Pedersen, født: 14.10.1937
• Andrea Marie Tipsmark Pedersen, født: 09.12.1939
• Rita Tipsmark Pedersen, født: 12.12.1941
• Connie Gerda Tipsmark Pedersen, født: 30.09.1943
• Heinrich Tipsmark Pedersen, født: 21.04.1946

Ægteskabet holdt ikke, det fortælles at Alfred var pigernes ven og nok havde lidt for mange veninder ved siden af ægteskabet.
Alfred flyttede fra Karen – senere rejste han til Sverige, hvor han stiftede ny familie. Alfred døde 1984
Karen blev boende i Ørnhøj på Mosevænget, hvor hun sørgede for børnenes opvækst. Huset blev på et tidspunkt udvidet (der blev bygget til) og det blev pudset.
Det har været svært at finde informationer om huset ligeledes næsten umulig at finde foto af det.

Herunder foto fra yngste søn Heinrich konfirmation i 1960, hvor han står foran huset.
Her er et luftfoto fra 1954, hvor man kan se placeringen af Karen hus på Halkjærs mark. Ser man godt efter kan man svagt ane fodboldbanen foran huset ud mod Mosevænget.

Huset eksisterer ikke længere, det blev nedrevet efter Karens død.
Alle børn kom godt afsted til voksenlivet og blev gift – eller dannede par:
• Nelly med Knud Nielsen
• Andrea med Anders Johansen
• Rita med Frede Damgaard
• Conny med Hans Juelsgaard
• Og Heinrich med Hanne Poulsen
Her ses Karen og de voksne børn ved hendes 50-års fødselsdag, 1969.

Karen døde 26. juni 1989, få måneder efter hun var fyldt 70 år. Hun blev begravet på Ørnhøj kirkegård.
© Jane Krause/arkivleder.
Andre historier
-
L.V. Bircks Vej
Laurits Vilhelm Birck blev født i København som søn af en trikotagefabrikant fra Hammerum. Forældrene var meget forskellige, idet moderen var en livlig og selskabelig københavner og faderen ud af en dybsindig vestjysk slægt. Som dreng havde han svært ved at tilpasse sig kravene fra skole og hjem. Efter studenter¬eksamen ville han gerne studere nationaløkonomi, […]
-
Steffensen, Niels Torp
Trankjærhus, Nøvling Født: 1870 — Død: 1945 Drengen i Trankjærhus. Om hundred år er alting glemt, synger vi i en gammel revyvise. Men ikke her. Vi skal møde en mand, der helt fra drengeårene skrev sine oplevelser op. Mange år senere fik et barnebarn fat i bedstefaderens optegnelser, da han var ved at forske i slægtens […]
-
Hareavl
Hareavl var også en del af det jeg beskæftigede mig med.Sidst i firserne blev man opfordret til at starte nieche produtioner af bla. Hareavl. Det lødspændende, så jeg købte to par avlsdyr, til at begynde med og det var meget spændende I starten varvi nok ca 500 avlere i Danmark, der var tilknyttet dansk hareavlerforening. […]