Herning Historie

Menighedspleje i Skarrild Sogn


Af Erik Degn, Skarrild
Arkivet er kommet i besiddelse af denne lille tryksag (11 x 18 cm) på 8 sider.

Den er bogtrykt i Silkeborg i 1908, men teksten er blevet til allerede i 1905 ved menighedsrådets indsats. Man kan muligvis opfatte den som en udløber af etablering af en sygekasse i Skarrild i 1896.
Menighedsrådet var blevet valgt den 16. december 1903 og bestod af proprietær Niels Andersen Møller, Nr Karstoft; lærer og kirkesanger Ole Sørensen, Skarrild; Gårdejer Jens Skærbæk Nielsen, Skarrild Overby og gårdejer Mads Thomsen, Døvling.
Vi ved ikke, hvor mange medlemmer sygeplejeforeningen havde, men det, at vedtægten er bogtrykt tyder på, at der har været mange eller i det mindste, at man forventede mange forud for starten.
På forsiden af det lille hæfte er foroven til højre skrevet med håndskrift:
Jørgen H. Sørensen, Døvling. Dette kan ikke ses på den her afbilledekopi, men det dækker ifølge folketælling 1911, opslag 60 over Jørgen Hansen Sørensen, som sad på matr. nr. 3d i Døvling, som han fik skøde på den 23. april 1898. (Senere flyttet til Vester Kroggård).
Hvem har så sygeplejerskerne været? – Kristian Bundgaard i Skarrild ved, at følgende tre var der:
Margrethe Jensen (Central) 12. juni 1878 – 3. juli 1954
Kirstine Lund 5. november 1889 – 3. august 1976
Augusta Sørensen 18. august 1914 – ?
Antagelig i den nævnte rækkefølge efter alder.

Vedtægten og instruksen siger ikke så lidt om forholdene for sygeplejen i begyndelsen af 1900-tallet. Derfor bringes den i helhed på de følgende sider:
§ 1.
Sygeplejens Formål er at skaffe dens Medlemmer kyndig og omhyggelig Sygepleje ved en uddannet Sygeplejerske samt at hjælpe med Fødemidler, som Foreningens Medlemmer bringe efter Tur.
§ 2.
Sygeplejersken antages af Bestyrelsen for Sygeplejen med ½ Aars Opsigelse fra begge Sider. Hun lønnes efter Overenskomst og anvises saa vidt Muligt Bolig i Skarrild By.
§ 3.
Hun er i sin virksomhed underkastet Bestyrelsens Kontrol, skal rette sig efter den hende givne Instruks og maa ikke paa egen Haand paatage sig Plejegerning.
§ 4.
Ethvert Hjem i Skarrild Sogn kan faa hendes Hjælp; men under ellers lige Forhold have fattige Folk fortrinsvis Adgang dertil – dog at Bidragydende under ellers lige Forhold gaa forud for ikke-Bidragydende. Hvis der samtidig foreligger flere Begæringer om hendes Bistand, afgår
Bestyrelsen, i fornødent Fald ved Raadførelse med Lægen, hvor hun skal virke. Selv om hun maa være i Virksomhed et Sted, kan Bestyrelsen lade ende afhente til et andet Sted, hvis den finder det nødvendigt.
§ 5.
Som Vederlag for Plejen ydes Kost og Logi til Sygeplejersken samt en Betaling, der fastsættes saaledes: For en Formueskat af indtil 20 Kr. aarlig betales 30 Øre daglig, med mindre bestyrelsen skønner, at Hjælpen bør ydes gratis. For en skat af indtil 60 Kr. betales 45 Øre, og for en Skat større end 60 Kr. betales 60 Øere daglig. For ikke-Bidragydende og udensogns Folk forhøjes disse Satser til henholdsvis 50 Øre, 75 Øre og 1 Kr. Sygeplejersken kan som Regel forlange Befordring. For at faa hendes Hjælp, maa man henvende sig til Sygeplejens Kasserer, til hvilken Betalingen erlægges inden 4 Uger efter Virksomhedens Ophør.
§ 6.
Klager over Sygeplejersken indgives skriftlig til Formanden, der foranstalter Sagen undersøgt og i alvorlige Tilfælde forelagt Bestyrelsen til Afgørelse.
§ 7.
Medlem er enhver i Sognet, der yder et aarligt Bidrag, der for Bedrestillede sættes til mindst 3 kr. og for andre ned efter til 1 kr. 50 Øre.
§ 8.
Bestyrelsen bestaar af det til enhver Tid i Sognet værende Menighedsraad.
§ 9.
Regnskabet aflægges 1 Gang om Aaret og fremlægges til Offentlig Eftersyn i 14 Dage.
§ 10.
Til Lovændringer kræves mindst 2/3 af de mødte Medlemmers Stemmer paa 2 med 14 Dages Mellemrum afholdte Generalforsamlinger.
Instruks for Sygeplejersken.
§ 1.
Sygeplejersken antages af Bestyrelsen, og Opsigelse af Tjenesten kan fra begge Sider ske med ½ Aars Varsel. Hun er i sin Virksomhed underkastet Bestyrelsens Kontrol og skal nøje følge sin Instruks.
§ 2.
Bestyrelsen afgør, til hvem hun skal yde Pleje, og hun maa ikke paa egen Haand paatage sig Pleje, undtagen i særdeles paatrængende Tilfælde, og maa da øjeblikkelig meddele anmeldelse derom til Kassereren i Bestyrelsen, der søger afgjort, hvorvidt hun skal blive eller muligvis yde Tjeneste paa et andet Sted.
§ 3.
Hun faar Løn efter Overenskomst med Bestyrelsen, hos hvem hun hæver den, og maa ikke modtage Gaver fra nogen, hverken den Syge eller dennes Paarørende i Anledning af Tjenesten. Hun skaffes Opholdssted saa vidt muligt i Skarrild By. Kosten maa hun selv sørge for, når hun ikke er i Beskæftigelse. Er hun derimod i Virksomhed, nyder hun Kost og Logi, hvor hun arbejder.Hun medbringer sin egen Seng, der anskaffes af Bestyrelsen, og hver, der benytter hendes Tjeneste, må som Regel befordret paa Vogn.
§ 4.
Sygeplejersken har i alt, hvad der vedrører den Syges Pleje, nøje af følge den behandlende Læges Forskrifter, og hun maa ikke paa egen Haand befatte sig med at give Raad til syge.Hun skal meddele Lægen al den Oplysning om den Syges Tilstand, som det er hende muligt og som forlanges af hende, hvorhos hun maa være meget opmærksom i Iagttagelsen af Sygdommens Forløb og Helbredelsens Gang. Forværres Tilstanden pludselig, maa hun straks meddele det til de omværende og opfordre til Lægens Hentelse. Ham bør hun i hvert Fald efter Samraad med Familien meddele Underretning om Tilstanden, helst ved skriftlig forklaring.
§ 5.
Hun skal føre nøjagtig Bog over Arbejdet; denne maa indeholde Oplysninger om, naar Plejegerningen er begyndt og ophørt paa ethvert Sted. Bogen skal hun forevise Kassereren til Hjælp ved Betalingens Opkrævelse.
§ 6.
Ved kærlig Omhu og Deltagelse bør hun søge at vinde den Syges og de omværendes Tillid og Kærlighed. Hun maa være samvittighedsfuld og omhyggelig i sin Gerning og føre et sædeligt og anstændigt Liv. Hun maa sørge for, af den Syge og Sygestuen holdes rene, at den Syges Udtømmelser øjeblikkelig fjernes, samt at Luften holdes fornyet i Sygestuen. Er hendes Hjælp nødvendig paa andre Omraader i Huset som ved Madlavning, Malkning osv. Maa hun ikke uddrage sig saadan Tjeneste. I det hele bør hun stræbe for at være til al den Hjælp og Velsignelse i Huset, hun kan, og som hendes egentlige Gerning, Sygeplejen tillader. – Hun skal være om den Syge Nat og Dag med Hjælp og Bistand, dog kan hun forlange 6 Timers Søvn og Hvile i Døgnet, ligesom hun, hvor hun har et længere Ophold, kan forlange Frihed hver 7de Dag.
§ 7.
Hun maa paa det bestemteste ikke omtale, hvad hun ser og hører i den Syges Hjem. Hun maa ikke uden Formandens Tilladelse gøre Rejse eller forlade sit Hjem mere end 6 Timer; i sidste Tilfælde maa hun efterlade sig Beked om, hvor hun er at træffe. Bliver hun syg, maa hun underrette Formanden derom. Hun bør indtræde i Sygekassen som Medlem og faar Læge og Medicin gratis indtil 3 Maaneder.
§ 8.
Hvor Sygeplejersken fra sit Hjem eller det Sted, hun er i Plejegerning, af Bestyrelsen dirigeres til besøgsvis Pleje, bør disse Besøg ikke vare længere end højst nødvendigt.
§ 9.
Sygeplejersken skal ved sin Person samt med de hende betroede Rekvisitter være i højeste Grad renlig og ordentlig. Desinfektion af Klæder og Redskaber foretages for Bestyrelsens Regning, hvor Lægen anser det fornødent, og Rekvisitterne maa holdes i god Stand.
§ 10.
Møder hun upassende eller hensynsløs Behandling, underrettes Bestyrelsen derom; denne tager sig øjeblikkeligt af Sagen. Staar Forholdet ikke til at ændre, maa hun med Bestyrelsens Samtykke forlade Pladsen hos den Syge.
Hun er underkastet Tyendelovens Forskrifter overfor Bestyrelsen i de Tilfælde, hvor de komme til Anvendelse og ikke ere modificerede ved Plejens Love eller denne Instruks, der danner Grundlaget for hendes Forhold til Menighedsplejen. Overtræder hun grovelig denne Instruks, kan Bestyrelsen straks afskedige hende uden Varsel.
Skarrild Sogns Menighedspleje den 8de Marts 1905.
P.M.V.:
A. V. Petersen