Nielsen, Rasmus
Hammerum
Født: 1840 — Død: 1929
Rasmus Nielsen kom til Hammerum som lærer ved Birk og Hauge skole i 1869 som afløse for Thomas Nielsen der var blevet valgt til folketinget. Men allerede i 1871 blev han forstander for det nyoprettede Højskole, en stilling som han varetog indtil han også blev valgt ind i folketinget i 1879.
Han havde i 1875 købt ejendommen ved Tornebuskehøj i Hammerum på hvis jord Hammerum Højskole var bygget.
Rasmus Nielsen var i alle måder en umådelig dygtig og uvurderlig mand for fremskridtet i sognet. Han satte sit fingeraftryk på alt hvad der blev igangsat i sognet, ja på hele egnen, her nævnes nogle enkelte. Formand for Gjellerup Brugsforening, form. For Jysk husmandsforening, direktør for Kreditforeningen af grundejere på landet, medlem af Gjellerup sogns menighedsråd.
Han havde en stærk Grundtvigsk livssyn, og var en af hovedkræfterne ved oprettelsen af Gjellerup sogns Valgmenighed, og senere for, at opførslen af Hammerum valgmenighedskirke blev udført.
En af de mærkesager han havde i folketinget var i kommissionen af 1909 angående ophævelse af Len og Stamhusene, der indebar den endelige afskaffelse af fæstevæsnet, der forsvandt ved lov i 1919.
Både i de 17 år Hammerum højskole eksisterede og mange år efter, blev der på Rasmus Nielsens initiativ holdt de såkaldte ”efterårsmøder”, hvor man fra hele egnen samledes på skråningen vad Rasmus Nielsens gård omkring højskolen, hvor nu Hammerum kirke ligger.
Andre historier
-
Den gamle kommunekasse – Brandboks fra Gjellerup sogn
Hvis den gamle Boks kunne fortælle, havde vi fået nogle gode historie om sognets borgere gennem tiden.Hvor gammel den er, er der ingen der ved, men den er gennem tiden fragtet på hestevogn fra den ene sognerådsformands bopæl i sognet og til den næste.Da sognekontoret fik fast ophold på ”Toftegården” kom det gamle skab naturligvis […]
-
Hansen H.P.
Født: 1879 — Død: 1961 Museumsforstander, æresborger Hans Peder Hansen, som fra 1915 var museumsforstander i Herning blev en af de mest kendte og produktive forskere og formidlere af dansk kulturhistorie med udgangspunkt i livet på landet. I over tredive bøger om forskellige emner viser han dele af den bondekultur, han selv havde sin baggrund […]
-
Peder Spillemand
Aftenen inden Peder Spillemands begravelse, af Benny E Andersen Bare jeg dog kunne holde munden lukket. Der flyver de mest ubetænksomme ting ud af den store, gabende ladeport. Hvad ligner det at udtale sig om Peder Spillemand som kunstner, uden nogensinde at have truffet ham, endsige hørt, eller set ham spille? Uansvarligt, tænker jeg, når […]