Herning Historie

Nielsen, Rich. R.

Den praktiske Talerstol

Den praktiske Talerstol

Sdr. Felding

Født: 1914 — Død: 2003

Tømrer og Fabrikant

Rich. R. Nielsens har grundlagt Sdr. Feldings to største virksomheder Jutlandia og Rationel.

Richard Rohde Nielsen er født i Hostrup ved Varde. Penge var der ikke mange af i hjemmet, så derfor kom Richard allerede ud at tjene som 9-årig. I 1931 kom han i lære som tømrer og blev udlært fire år senere.

I 1937 fik Richard arbejde i Sdr. Felding, og allerede året efter startede han egen tømrer-forretning her Forretningen voksede, der blev ansat både svende og lærlinge, og efterhånden blev der produceret mange forskellige ting på værkstedet, men i 1947 startede produktionen af møbelplader, og senere indvendige døre. Det var starten på firmaet Jutlandia, som blev grund-lagt i 1949 sammen med Kaj Bennedsen.

I 1953 sælger Rich. Nielsen sine aktier i Jutlandia til Kaj Bennedsen, og bygger en ny fabrik, hvor han begynder at lave staldvinduer. Navnet Rationel blev indregistreret og snart blev den første lastbil med anhænger læsset med vinduer til Sjælland.

Derefter gik det hurtigt – Brande Listefabrik blev startet – der blev bygget fabrik på Vardevej og startet en produktion af plastvinduer på den gamle fabrik.

I 1984 blev Rationel noteret på Københavns Fondsbørs, og ledelsen overgik til sønnen Flemming Rohde Nielsen. Selvom Richard Nielsen nu blev pensionist, var han stadigvæk aktiv. Han opfandt “Den praktiske Talerstol”, og han byggede en ny fabrik, hvor han startede en produktion af skulderskånere fordi hans kone ikke kunne få en BH med nogle brede stropper. Skulderskånerne bevirkede, at Anna nu ikke længere havde migræneanfald.

Rich. Nielsen har haft stor betydning for den industrielle udvikling af Sdr. Felding, ligesom foreningslivet har fået stor støtte fra Rationel og senere fra Anna og Rich. R. Nielsens Fond.

Anna og Rich. R. Nielsen

Anna og Rich. R. Nielsen