Om Karen Tipsmark
Karen blev født den 23. april 1919 på Askov mark. Hun blev døbt Karen Graversen den 4. maj i Ørnhøj kirke. Hendes mor hed Kirsten Marie Graversen. Der er ikke oplyst hvad hendes far hed.
Karens første år med moderen var hos bedsteforældrene Gravers Graversen og Anna.
Karens skolegang foregik på Nørhede skole. Som 14 årig den 2. april 1933 blev Karen konfirmeret fra Ørnhøj kirke.
Karen mor var da blevet gift med Ole Andersen Sig (kaldet Volle Brunsgaard).
Personerne er (øverst fra venstre): Anne (1/2 søster til Karen), ”Volle Brunsgaard”: Ole Andersen Siig, født 1863, Karen Tipsmark med datteren Andrea på armen, Mina (også en ½ søster til Karen). Moderen Kirsten Marie, gift med Volle. Det lille barn på skødet af hende er Stine, pigen foran Karen er hendes datter Nelly og siddende forrest er Marie og Volles søn Gravers, født 1933.
Han var dermed blevet Karens stedfader. Ole Andersen Siig havde to ægteskaber bag sig så der kom også flere halvsøskende. Karens mor og hendes nye mand fik tre børn sammen: Ane, født 1927. Tomine, født 1930 og Gravers, født 1933.
Nogle år efter sin konfirmation, mødte Karen den unge arbejdsmand Alfred Tipsmark Pedersen, her fra sognet. Han var søn af husmand Kristen Pedersen og Andrea Marie Jensen.
Karen og Alfred blev viet den 30. oktober 1937 i Ørnhøj kirke. De bosatte sig i et træhus som Alfred byggede på en lejet grund på Halkjærs mark. Huset havde adressen: Mosevænget 10.
De fik fem børn:
Nelly Tipsmark Pedersen, født: 1937
Andrea Marie Tipsmark Pedersen, født: 1939
Rita Tipsmark Pedersen, født: 1941
Connie Gerda Tipsmark Pedersen, født: 1943
Heinrich Tipsmark Pedersen, født: 1946
Ægteskabet holdt ikke, det fortælles at Alfred var pigernes ven og nok havde lidt for mange veninder ved siden af ægteskabet. Alfred flyttede fra Karen – senere rejste han til Sverige, hvor han stiftede ny familie. Alfred døde i 1984.
Karen blev boende i Ørnhøj på Mosevænget, hvor hun sørgede for børnenes opvækst. Huset blev på et tidspunkt udvidet (der blev bygget til) og det blev pudset.
Det har været svært at finde informationer om huset ligeledes næsten umulig at finde foto af det. Huset eksisterer ikke længere, det blev nedrevet efter Karens død.
Der går mange historier om Karen Tipsmark, næsten alle man spørger kan knytte en kommentar til hende eller fortælle en historie de har hørt eller oplevet.
Alle børn kom godt afsted til voksenlivet og blev gift – eller dannede par:
Nelly med Knud Nielsen
Andrea med Anders Johansen
Rita med Frede Damgaard
Conny med Hans Juelsgaard
Heinrich med Hanne Poulsen
Karen døde 26. juni 1989, få måneder efter hun var fyldt 70 år. Hun blev begravet på Ørnhøj kirkegård.
Jeg har bestræbt mig på at dokumentere et faktuelt billede af hendes liv. Et liv som sikkert har været hårdt rent økonomisk og nok har været præget af at skulle klare sig alene med fem børn uden en ægtefælle til at hjælpe sig i dagligdagen.
Det har aldrig været nem at være enlig mor – og slet ikke i den tid Karen Tipsmark var det.
Jane Krause/arkivleder i Ørnhøj
Andre historier
-
Den gamle brøndgraver og visesanger i Timring Jacob Dahl
Denne historie rækker både ind i Ørnhøj, Vinding og Timring sogne. Jacob fortæller:”Jeg er født d. 11. november 1857 i Ramskovhus, Vinding Sogn.Jeg var en af mange søskendeDa jeg blev 7 år, fik mine forældre besøg af Pæ Sjørvad, som lige havde mistet en søn. Han ville høre, om de havde en dreng, der så […]
-
Kvaksalveri
I dag er det en selvfølge at søge læge, hvis man er syg, men sådan har det selvfølgelig ikke altid været. Sygeforsikring kom først frem omkring 1870. Før den tid kunne man ikke få en læge uden at betale. Selv om man havde råd til at betale for lægebehandling så var der så langt mellem […]
-
Fra landsbysamfund til industrisamfund
af Frida Skov Olesen Jeg er født på en lille gård i 1918 i Åle sogn. Gården hedder Brejnholm og var på 44 tdr. land. Gården var en firlænget bindingsværksgård og stråtækket.Hvis vi går nogle hundrede år tilbage kan jeg læse i Åle sogns historie, at gården var bygget i borgstil, med voldgrave om, ikke […]