Sæbefremstilling
Sæbekogning
Hvis vi i dag skal vaskes eller skal vaske vores tøj ville vi aldrig drømme om selv at lave sæbe. Sådan var det ikke for 100 år siden På arkivet findes en lille regnskabsbog fra Bjerregård, bag i den er opskriften på hvordan man selv lavede sæbe i 1906.
Når et svin dør, kan man anvende kroppen til sæbe. Børsterne afskrabes og indvoldene udtages. Blodet afvaskes og kødet hugges i stykker og så skal der en stor kjedel til. Til 50 pund flæsk tages 30 pund soda og 10 pund ulæsket kalk.
Karret hvori kalken skal læskes, stilles på skrå. Kalken lægges først deri og man kommer så meget koldt vand derpå at kalken kan læskes. Derefter kommes Sodaen i og der hældes under bestandig omrøring 38 kander vand. Man lader det stå stille til luden er bleven klar. Da øser man den klare lud over i et andet kar. På bundfaldet hældes atter 38 kander kogende vand og rører i det og dette må atter stå til luden er klar.
Med flæsket sætter man den første lud over ilden og lader det koge jævnt i 4 timer medens man af og til hælder den ene halvdel af den sidst opløste lud deri. Der må stadig røres deri og det må ikke komme af kog men koge langsomt.
Når det har kogt i 4 timer kommes en hel skippe salt deri og lader det koge langsomt i 1½ time. Efter at saltet er kommet i må ingen lud hældes i.
Derpå tages hele massen af ilden og hældes over i et andet kar og lader det stå urørt til næste dag. Da tager man sæben af karret og sætter den på ilden med den anden halvdel af den sidst hensatte lud og lader det koge langsomt ½ time hvorpå det hældes i et andet kar og man lader det stå stille til næste dag, når det er koldt, skæres det i stykker og lægges på hylder.
Derefter, i samme bog, kommer opskriften på Julekage nr. 1
I en hævet franskbrødsdeg lavet af en pund mel æltes 20kvint koldt smør, 8 ’a 10 kvint hvidt sukker 12 kvint rosiner, 12 kvint småtskåret sukat og lidt kardemomme blandet med 1 ’a 2 spiseskefuld mel.
Det æltes og lader det henstå ½ time på et lunt sted, hvorefter dejen lægges på den smurte og mel-bestrøede plade og dannes rund og flad.
Der skæres små snit på skrå i kanten og dejen trykkes ud i små tunger.
Da tildækkes og sættes på et lunt sted til den er hævet, smøres da med pisket æg og bages ved god varme i 30 ’a 40 minutter.
Mindre julekager behandles på samme måde, men bages i 20 ’a 25 minutter
Søgeord:sæbefabrikker bagerier
Andre historier
-
Kjærsgård Niels
Østerhauge, Gjellerup sogn Født: 1860 — Død: 1934 Niels Kjærsgård købte 1885 gården ”Østerhauge” i Gjellerup sogn. Gårdens areal var på 37 ha, hvoraf kun en lille del var opdyrket. Sælgeren byggede et hus og forbeholdt sig retten til brugen af 6 ha, af den opdyrkede jord så længe han levede, hvorefter det skulle tilhøre […]
-
Skarrild Forsamlingshus – fortalt ud fra den gl. protokol
Oprettelse af Forsamlingshuset Dette er tiden, før radioen er blevet opfundet og fjernsynet slet ikke. Først i 1925 begyndte Statsradiofonien at sende i Danmark, og det har vel varet lidt før radioen var allemands eje. I Skarrild sogn har beboerne, som andre steder i landet, brugt den sparsomme fritid, til at gå til foredrag, oplæsninger […]
-
Dele af Døvling skoles historie
I 1814 gennemførtes en skolereform der indførte undervisningspligt og inddelte landet i Skoledistrikter. Trods de ugunstige tider, efter statsbankerotten i 1813, lykkedes det at gennemføre skolereformen af 1814, der lovgav, at alle børn skulle lære at læse og skrive, men den slunkne pengekasse betød, at der ikke var råd til tilstrækkelige lærerlønninger, og for at […]