Herning Historie

Skærbæk Mølle

Skærbæk mølle

Skærbæk mølle

Skærbæk Mølle nævntes første gang i 1638, hvor den hørte under Lergrav Gods. Møllen ligger ret øde placeret i landskabet, og gennem 16- og 1700 tallet beskrives møllen som oftest som værende i dårlig stand

I 1810 sælger Conrad Lundsgaard, Lergrav, Skærbæk Mølle til Christian Friis. Møllen drives som erhvervsmølle frem til omkring år 1900.

Poul Poulsen køber Møllen i 1911, og påbegynder da et stort arbejde med at skabe en smuk park omkring den gamle mølledam. I løbet af årene får han skabt et enestående anlæg med stensætninger, vandfald og rislende bække. Haven blev et yndet udflugtsmål og en overgang tog han entre og solgte kaffe og sodavand til de besøgende. Indtægten kom dog aldrig til at dække udgifterne til drigten af haven. Helt fortjent fik han i 1932 Haveselskabets vandrepokal for sit store arbejde

I 1938 køber fabrikant Olof Gross Skærbæk Mølle, og selvom hans hovedinteresse var den konfektionsfabrik han lod opføre ved møllen, var haven dog også åben for besøgende de første år. Fabrikken gik konkurs i 1980, og familien måtte forlade møllen, og bosætte sig i en af de mange arbejderboliger, der i årene under Gross, var blevet opført på stedet. Haven forfaldt således  meget, Men idag er der igen en smuk have til stedet, selvom den ingenlunde kan måle sig med Poul Poulsens enestående anlæg.

Skærbæk mølle

Skærbæk mølle

Kommentarer

Skærbæk mølle

Marianne Helstrup, Skærbæk ved Herning

Er det muligt at vise på et kort hvor skæbæk mølle har ligget. Jeg kan ikke få det til at passe med at det skulle være vandmøllen ved skærbæk sø. Findes huset idag – jeg synes ikke at kunne genkende det.
Hilsen Marianne Helstrup


Frisør

Jytte Ramø født Nielsen , Grootsvej 2680 Solrød str.

Jeg er vokset op på Skærbæk Mølle .dejligt sted, min mor Ellen Nielsen var med fra starten i konfektionsfabriken med at spredte fladskærme op sy skjorter af og senere jakker i skind.
Jeg var 15år da jeg tog fra møllen og kom i lære som frisør i Kbh.har besøgt stedet flere gange senere.


Frisør

Jytte Ramø , Solrød str

Huset på billedet er gården som høre til stedet som ligger i forbindelse med den omtalte flotte have .store å ligger en ca 1/2km fra stedet. Der blev opført 7 huse til arbejderne. Jeg vil gerne kontaktes af nogle der har boet på møllen. Jytte Ramø f. Nielsen grootsvej 6solrød str.


Carsten Toft, Skærbækmølle – Aulum

Jytte og Marianne
Skærbæk Mølle lå hvor Skræbækvej ender ud i et kryds ved Brohusvej i Aulum 7490

Møllen er revet ned, og på grunden står der i dag et meget flot hus opført i starten af 2000 tallet.

Se mere her:
http://www.kb.dk/danmarksetfraluften/images/luftfo/2011/maj/luftfoto/object401808
Carsten