Herning Historie

Telefoncentralen i Ørnhøj

Den første telefon, der kom til Nr. Omme, blev installeret i købmands forretningen i Nedergaard. (Den by-bebyggelse der lå ved Hovedvej 11/Skjernvej, før Ørnhøj blev en stationsby). Denne

Telefon

forretning var oprettet, omkring århundredeskiftet af møller Martin P. Nielsen, som solgte den til en købmand i Holstebro. Telefonforbindelsen kom direkte fra Holstebro og var abonnent under Holstebro central.
Allerede året efter, at banen fra Ringkøbing var ført igennem var der bygget så mange huse i Ørnhøj, at der var husstande nok til en telefoncentral.
Centralen blev åbnet i 1912 med 12 abonnenter. Jeppe Madsen blev centralbestyrer. Han var dengang landpostbud, senere blev han skomager. Sammen med sin hustru Kirstine passede de centralen til 1954. De boede på Kjærs vej 8, hvor de havde omstillingsbordet i stuen, og i forgangen var der en telefon man kunne benytte mod betaling.

Først i 1954 afstod de centralen til deres svigerdatter Grethe Madsen, der var uddannet som telefonist og havde arbejdet på forskellige centraler.
Sammen med sin mand Johannes Juhl Madsen passede de centralen til den i 1969 blev automatiseret. De boede i Hovedgaden 27, hvor der også var indrettet telefonboks.


Herning Historie

Herninghistorie.dk er stedet hvor hele Herning Kommunes historie bliver fortalt. Her er der mulighed for at læse de gode beretninger og se skønne gamle billeder.

Indholdet er leveret af alle lokalarkiverne i Herning Kommune, og har man som læser kommentarer, kan de indsendes til det arkiv, som har lagt historien/billedet på.

Har du selv en god lokal historie at fortælle så send den til dit lokale arkiv, så vil arkivet sørge for at den bliver lagt her på herninghistorie.dk.

Følg os på Facebook