Yde, Christian
Herning
Født: 1859 — Død: 1937
Bankdirektør, borgmester
I en lang epoke af Hernings historie havde Christian Yde som sognerådsformand og fra 1913 som byens første borgmester ansvaret for ledelsen af Herning.
Denne periode strakte sig gennem netop de år hvor Hernings forvandling fra landsby til moderne storby skete. Byen forandrede sig og fik etableret gasværk, elværk, brolægning og kloakering inden for et relativt kort tidsrum, inden den kunne kaldes købstad.
Alt sammen under Ydes ledelse, der er blevet betegnet som: ”myndig, fyndig og kyndig” – hvad enten han befandt sig i sogneråd, byråd eller forhandlede Hernings sag blandt landets lovgivere.
Christian Yde etablerede sig i 1890 som manufakturhandler i Bredgade nr. 43. Han blev valgt til sognerådet i 1898, formand for dette efter seks år, og i 1913 blev han udnævnt af kongen som den nye købstads første borgmester.
Undervejs solgte han sin butik og blev direktør for den nyoprettede Herning Handels- og Landbrugsbank fra 1903. Han var således i en lang årrække både bankdirektør og borgmester indtil 1921, hvor han afgik som borgmester og blev afløst af Helge Kampmann. Han fortsatte sit arbejde i banken til han blev 74 år gammel.
Kommentarer
chr yde
rikke, herning
jeg synes ham der han var et rigtig god borgermester. <3
Andre historier
-
Dalgas, Enrico Mylius
Herning Født: 1828 — Død: 1894 Stifter af Det Danske Hedeselskab Dalgas var den udfarende kraft ved stiftelsen af Hedeselskabet i 1866. Han blev selskabets første direktør frem til sin død og havde i perioder sit daglige arbejde i Herning. Her blev han bekendt med de forskellige dele af befolkningen i byen og på landet. […]
-
Om Snejbjerg Gæstgiveri og Kro.
Snejbjerg Gæstgiveri blev bygget i 1890-erne hvor landevejene mellem Ringkøbing – Århus og Holstebro – Vejle krydsede hinanden. På den tid gik de store drifter fra Nordjylland til Tyskland.Om natten lå studene ude på marken og fik foder, medens svinene kom ind på gårdspladsen sammen med gæssene, så de var bedre beskyttet.Til de rejsende, der […]
-
Tyfus epidemi
I sommeren 1859 var der et par damer på besøg i Nr. Omme præstegård. Det var pastor Bjerrums svigerinde og hendes veninde. Det var to damer i 40 års alderen, begge af det bedre københavnske borgerskab. Det ser ud til at dette besøg fik et skæbnesvangert forløb. København var i disse år hjemsøgt af en […]