Herning Historie

Bette Sine

"Bette Sine" fotograferet med Hund

“Bette Sine” fotograferet med Hund

Bette Sinesvej 2

Født: 1897-10-28 — Død: 1963-12-29

Bette Sine (Jensine Johanne Nielsen) flyttede i 1932 fra Humlum, (da begge hendes forældre var døde) og tog midlertidigt ophold hos sin søster og svoger: Marie og Peder Jensen, Nørremark, Varhede i Aulum, men blev kort tid efter husbestyreinde hos Anton Kristensen, “Toftkjær”, dengang kaldet “Toftkjærhus”. Ejendommen ligger ind mod skellet til Aulum Kommune.

Efter et par år blev hun gift med Anton Kristensen. Anton var handicappet, nok som følge af polio, og havde tiltagende besvær med at klare landbruget. Derfor slog han sig på snedkeriet, og Sine begyndte at gå ud som kogekone, for dermed at bidrage til den skrantende økonomi.

Sine var en glad og trivelig person, der altid var gæstfri og i godt humør. Når der blev spurgt om vej til kogekonen, svarede naboerne “Du skal bare køre hen ad Bette Sines Vej”. Tæt ved gården boede nemlig en anden Sine – der blev kaldt “Store Sine”

Ved kommunesammenlægningen i 1970 blev naboen Peder Lysgaard, spurgt af et kommunalbestyrelsesmedlem, om hvad de dog skulle kalde det lille stykke vej, der gik forbi “Toftkjær”. Han svarede: I kan jo kalde det “Bette Sines Vej”, og sådan blev det: “Toftkjær” har nu nr. 2 på “Bette Sines Vej”

Vejen går nu igennem Holstebro og Herning Kommuner, og der er fire beboelser på den.

Sines mand, Anton Kristensen, døde 23-11-1957, og de efterlod sig ingen livsarvinger, idet de kun fik to dødfødte børn.