Ejerlav i Vildbjerg sogn
Sognene er igen delt i ejerlav, en opdeling, der er af yngre dato end sogneinddelingen. Ejerlavene er først og fremmest omtalt i forbindelse med den fællesdrift af jorden, der især fandt sted før år. 1800
Merrild
De gamle fællesskaber, hvoraf der i Vildbjerg sogn er 9, fungerer endnu, når der er tale om en opdeling af sognet. Ejerlavet Merrild hørte indtil udskiftningen omkring år 1800 under Sindinggård. Før år 1700 var deri ejerlavet kun én gård, men efter udskiftningen kom der gang i byggeriet. Mange landmænd brændte selv de mursten, der skulle bruges, og da tagene var af tegl, blev der pludselig en ny type gårde, der voksede frem.
Præstegården
Pastor Thomas Jensen byggede i 1680 på Præstegårdens mark 3 huse, Kringelgård, Gammelager og Tranholm. Ejerlavet Præstegården var ikke underlagt et godt, men 1815 bliver ejerlavets går udskiftet af fællesskabet, og omkring 1920 bor der 15 familier på præstegårdens mark.
Lysgård
Lysgård er én af sognets ældste gårde. Det fremgår bl. a. af en stævning fra 1572. 1688 ejes gården af Sindinggård. Gårdene Lerager og Åbjerg er udskilt fra Lysgård.
Burgård.
Helt fra før år 1500 har ejerlavet Burgård hørt under Lundenæs slot. Ved udskiftningen omkring 1800-tallet var der 2 gårde, en Over – og en Neder- Burgård. Det meste af Vildbjerg bys gamle bydel ligger på Over Burgårds mark. 1860 blev på Neder Burgaards mark. Gården blev i 1871 solgt til fattiggård.
Pugdal
I 1659 overgår Pugdal til Kongemagten og eer dermed underlagt Kronens gods. I 1902 blev Pugdal udskiftet. På Pugdals jord byggede Niels Mouritsen 1 1860 sin første ejendom. Nr. Pugdal har været selvstændig siden udstykningen. En af ejerne omkring 1900 var Jens Grimstrup, en dygtig landmand og en reel handelsmand. Jens Kølbæk overtog gården i 1911 Han byggede ny kostald og svinestald med stentag, ellers er gården stråtækt.
Ejsingkær
Omkring år 1900 blev Ejsingkær regnet for den største og bedste gård i sognet. I den sidste fjerdedel af 1800-tallet er det 80 alen lange stuehus bygget. Laden med port i midten på 110 alen er bygget ca. 40 år tidligere. Laden er høj og af svært tømmer. Fløjhusene er hver 95 alen lange. Udhusene har stråtag. Stuehuset er tækket med sten. Møddingen er i gården, og man mente på den tid, at det så godt udmed en mødding midt i den store gårdsplads. Oprindeligt havde Ejsingkær 1000 tdr. land, men ved slutningen af 1800 tallet, hvor der kom betydeligt flere naboer, var der 200 tdr. land, hvorpå der blev holdt100 kreaturer.
Helleskov
hørte i 1688 under Lundenæs . Ved udskiftningen godt 100 år senere delte den pågældende ejer gården mellem sine børn, en datter og 3 sønner. Da han skilte gården var der 6 ringe køer og et par helmisser. Omkring 1920 var der over hundrede kreaturer foruden heste i de 4 gårde.
Rødding
De 3 større gårde, Vestergaard, Meldgård og Østergård tegner tilsammen et større område af Rødding by. Fra pantebogen 1791 – 1792 ses det, at såvel Vestergård som Østergård bestod hver bestod af 2 gårde. Omkring 1850 var der kun de tre gårde. Meldgård var i handelen i mange år, men blev i 1916 købt af Karl Damgård. Fre Meldgård er udskilt 4 gårde med hver 40 tdr. land. Den ene af de to tætliggende gårde, begge med navnet Vestergård blev flyttet langt mod nordvest, og på den anden, som ligger på nuværende plads blev Niels Mouritsen født i 1836, En af de senere ejere var Ferdinand Dichmann. Han har sat nye staldbygninger op. Den anden Vestergård er en periode ejet af Chr. Dichmann.
Røddinglund
De to gårde, Nederbjerre og Overbjerre ligger ikke ret langt fra hinanden i det kuperede bakkeparti.Sinon Bjerre og hustru har boet i Nederbjerre omkring 1900, og Jens Bjerre og hustru i Overbjerre. Foruden Røddinglund regnes Bjerregårdene, Thusing, Odsbjerg m.v.Ved Røddinglund deler Bjerrevejen sig i 3 grene. Til Vognstrup og Holstebro. Kleinstrup, Vinding samt en 3. i sydlig retning.
Andre historier
-
“Tangsøhus” Tværgade 13
Fortalt af 90 årige Marie Lindholdt og nu afdøde Sigurd Lindholdt i Sinding. I 1935 kom Marie til Hammerum, og blev i 1936 gift med Knud Lindholdt, de bosatte sig i ejendommen der nu ligger Tværgade 13.Der havde været et ”Bryggeri” på ejendommen, hvor der blev brygget hvidtøl. Det blev tappet på små øl-ankre og […]
-
Peder som Laust Glavind medicinmand
Historien er om Peter Willemoes som Laust Glavind (Medicinmand) på Lund Marked. Han havde råd mod al dårligdom. Peter Willemoes Jensen voksede op i Hammerum og gik i skole i Lund. Han var arbejdsdreng på funki inden han kom i malerlære.
-
Telegrafen.
Telegrafen blev åbnet i Herning d. 1. Decbr. 1871, i det gamle Posthus og flyttede senere til banegården, da den blev færdigbygget i 1877, og forblev der til den i 1914 flyttede op i de nuværende lokaler. Indtil 1914 besørgede postmesteren ekspeditionen, men blev fra off. ansat en telegraf bestyrer og der blev da samtalestation […]