Kirkegårdene.
Den gamle kirkegård lå rundt om Kirken, og har i de mange år været en forsømt plet, høns, hunde og kreaturer havde deres frie gang og ødelagde mange gravminder over de gamle henfarne slægter.
Den er nu istandsat og danner en smuk græsplæne, hvor der endnu ses et par store flade sten, minder om Holtbjergmanden Mads Skov og gæstgiver juris. P. C. Bertelsen, senere hotel Eyde, Troels Graversen og mange andre.
De gamle sten er nu samlet i et hjørne og den gamle indgang bevaret samt stendiget, som går rundt om hele kirkegården.
Desuden ses i dag hvor den gamle kirke har stået, en hæk lignende beplantning, samt en sten med inskription hvor alteret, døbefont og prædikestol tidligere har stået.
En kreds af beboere, apoteker Møller, prokurator Valeur m. fl. anlagde så langt tilbage som i 1872-73 en ny kirkegård, oprinde¬lig kaldet assistent kirkegården, på grund af utilfredshed med grundvand i de nykastede grave, den blev indviet 15. september 1872 og senere købt af kommunen.
Omkring den nye kirkegårds indvielse blev godt en snes begravelser flyttet hertil, dog blev den gamle kirkegård benyttet jævnsides med den ny, indtil den gamle kirke blev nedrevet.
Kirkegårdene står foran en betydelig udvidelse og vil i samlet areal komme op på 13 td. land. Endelig vil en ny kirkegård komme til at ligge nord for Herningsholm ud til Viborgvej og banen, der er i alt 8 td. land.
Andre historier
-
Købmand J. P. Bjerregaard i Hammerum
Den første forretning havde han i Skovby, senere i den østlige ende af svigerfaderens gård i Hammerum by Senere byggede han selv hus med forretning øst for svigerfaderens gård Hans navn går igen mange gange, når man forsker i byen Hammerums fortid, ikke så meget som købmand, men som personlighed i mange af de forskellige […]
-
Gammel Jens’ hus.
Da jeg flyttede til Skibbild i 1967, lå der i byens udkant et gammelt hus, hvidkalket og stråtækt. En lille ejendom kunne man også kalde det, med plads til mennesker i den ene ende af huset, og dyr i den anden ende. Blandt folk i byen hed huset ”Gammel Jens’ hus”, opkaldt efter den gamle […]
-
Kvaksalveri
I dag er det en selvfølge at søge læge, hvis man er syg, men sådan har det selvfølgelig ikke altid været. Sygeforsikring kom først frem omkring 1870. Før den tid kunne man ikke få en læge uden at betale. Selv om man havde råd til at betale for lægebehandling så var der så langt mellem […]