Kirkegårdene.
Den gamle kirkegård lå rundt om Kirken, og har i de mange år været en forsømt plet, høns, hunde og kreaturer havde deres frie gang og ødelagde mange gravminder over de gamle henfarne slægter.
Den er nu istandsat og danner en smuk græsplæne, hvor der endnu ses et par store flade sten, minder om Holtbjergmanden Mads Skov og gæstgiver juris. P. C. Bertelsen, senere hotel Eyde, Troels Graversen og mange andre.
De gamle sten er nu samlet i et hjørne og den gamle indgang bevaret samt stendiget, som går rundt om hele kirkegården.
Desuden ses i dag hvor den gamle kirke har stået, en hæk lignende beplantning, samt en sten med inskription hvor alteret, døbefont og prædikestol tidligere har stået.
En kreds af beboere, apoteker Møller, prokurator Valeur m. fl. anlagde så langt tilbage som i 1872-73 en ny kirkegård, oprinde¬lig kaldet assistent kirkegården, på grund af utilfredshed med grundvand i de nykastede grave, den blev indviet 15. september 1872 og senere købt af kommunen.
Omkring den nye kirkegårds indvielse blev godt en snes begravelser flyttet hertil, dog blev den gamle kirkegård benyttet jævnsides med den ny, indtil den gamle kirke blev nedrevet.
Kirkegårdene står foran en betydelig udvidelse og vil i samlet areal komme op på 13 td. land. Endelig vil en ny kirkegård komme til at ligge nord for Herningsholm ud til Viborgvej og banen, der er i alt 8 td. land.
Andre historier
-
Jens Chr. Dideriksen om sin barndom og ungdom i Abildå.
Jeg er født i 1936, som den ældste af en søskendeflok på fire. Min far var Lars Dideriksen, han havde et ualmindeligt godt håndelag. Han byggede en del huse. Han lavede både murer og tømrerarbejde så godt som nogen håndværker, selv om han aldrig havde lært noget håndværk. Desuden kørte han rundt på gårdene med […]
-
Indre Mission i Ørnhøj
Så sent som i midten af det forrige århundrede var vækkelsen endnu ikke nået til Nr. Omme. Ud over kirken var der intet åndeligt arbejde i sognet og slet intet troende samfund. Det var Inger Marie og Peder Kristian Mohrsen, der kom med vækkelsen til Nr. Omme. I 1859 flyttede de ind på gården ”Bjerg”. […]
-
De hvide busser og deres tilknytning til Vildbjerg
Efter anden verdenskrig deltog Kristian R. Ovesen og Kaj Rasmussen fra Vildbjerg i afhentning af fanger fra Neuengamme Kristian Ovesen var ejer af Rutebilfirmaet i Vildbjerg og Kaj Rasmussen var chauffør hos ham. Kristian Ovesen har efterladt en del papirer, som vi har fået lov til at bruge af hans søn Jørgen Ovesen. Vi har […]