Nanna Lundsgaard, Ørnhøj – fortæller om sit liv.

Nanna Lunsdgaard fortæller om sin ungdom i Holstebro og Ørnhøj, samt om hendes slagterforretning på Søndervang 6 i Ørnhøj.
Min far hed Andreas Skallebæk og var fra Vemb. Min mor var fra Baunbæk i Ulfborg. De boede først i Tusholt i Vinding, men omkring 1930 flyttede de til Ørnhøj. Vi var fire søskende, Aksel, Nanna, Vagn og Ester.
Vi boede i Søndervang 10. I samme hus boede familien Køhler og på loftet boede Jens Sørensen og hans kone. Vi var i alt 11 personer i huset. Far kørte i mange år rundt og solgte fisk, og mor var kogekone og hjalp bl.a. ofte på hotellet, når der var større arrangementer.
I maj 1940 da jeg var 16 år, rejste jeg til Holstebro. Jeg havde fået plads hos slagter Ølgaard Jensen på Brotorvet. Efter et år hos Ølgaard Jensen fik jeg plads hos en fru Christiansen også i Holstebro. Der var jeg kun et år, så flyttede jeg tilbage til Ølgaard Jensen, hvor jeg bl.a. hjalp med i slagterbutikken.
Det var under besættelsen, og kød kunne kun købes på rationeringskort. Den første tid havde vi ikke køleanlæg, men til aften blev kødet læsset på en trækvogn og dækket til og så kørt op gennen Nørregade til slagteriet, hvor det blev opbevaret i køler, til det blev kørt tilbage næste morgen. Det var kun den første tid, jeg var i forretningen, så fik Ølgaard Jensen installeret køleanlæg. Det var jo under besættelsen, og der kom en del tyske soldater og købte varer i butikken. Efter at jeg var flyttet fra Holstebro, var jeg flere gange i Holstebro for at hjælpe hos Ølgaard Jensen.
Hjemme i Ørnhøj hjalp jeg flere steder, bl.a. var jeg et halvt år på Ørnhøj Station hos stationsforstander Thorbøll. Jeg var også en tid hos Anker Knudsen. I 1952 blev jeg gift med Søren Lundsgaard, som kørte rutebil fra Ørnhøj over Tim til Ringkøbing.
I 1952 boede vi i lejligheden over Marinus Dideriksen. Søren solgte ruten, og vi fik bygget huset med forretning her på Søndervang, hvor der blev indrettet butik. Arbejdet hos Ølgaard Jensen havde givet mig lyst til at arbejde med slagtervarer. I 1955 åbnede jeg et kødudsalg i Søndervang. Jeg købte det kød, jeg skulle bruge i butikken enten på slagteriet i Holstebro, Lemvig eller Ansager.
Da vi byggede huset, solgte Søren Ringkøbing ruten og kom til at køre rutebil for Charles Nielsen i Spjald, senere for Ørnhøjbanen og derefter for Ole Knudsen i Tim. Han kørte også en del for Møller i Ringkøbing og for Frede Christiansen i Ørnhøj.
Efter at have drevet forretning i 30 år, lukkede jeg butikken den 1. januar 1985. Vi byggede om, så butikken blev til soveværelse. Desværre døde Søren i 1987 kun 70 år gammel.
Nu er det næsten 25 år siden at Søren døde, og jeg bor stadig her på Søndervang, hvor jeg har boet næsten hele mit liv.
Mvh. Nanna, 2011
Andre historier
-
Tangsøhus – Tværgade 13
Fortalt af 90 årige Marie Lindholdt, Hammerum, og nu afdøde Sigurd Lindhodlt i Sinding, i 2004. I 1935 kom Marie til Hammerum, og blev i 1936 gift med Knud Lindholdt, de bosatte sig i ejendommen der nu ligger Tværgade 13. Der havde været et ”Bryggeri” på ejendommen, hvor der blev brygget hvidtøl. Det blev tappet […]
-
Skarrild Kro.
1867 26. febr. bevilling for Ole Jensen af Gammelgård til at drive krohold indtil videre. Omkring 1868 køber Peder Funder Gammelgård i Skarrild – hvor han fungere som køb- og kromand ifølge folketællingen 1870 – han er udlært i Kalundborg – I Skarrild bliver han dog kun i omkring 5 år – hvorefter han sælger […]
-
Egetræet
Det gamle træs historie Kommer du fra Hammerum og kører ud af Frølundvej og er kommet forbi boldbanerne på venstre hånd og industri bygningerne på højre side af vejen, er der frit udsyn over markerne, især på højre side af vejen. Her vil du se et enligt egetræ på marken lige øst for det, der […]