Nielsen, Rasmus
Hammerum
Født: 1840 — Død: 1929
Rasmus Nielsen kom til Hammerum som lærer ved Birk og Hauge skole i 1869 som afløse for Thomas Nielsen der var blevet valgt til folketinget. Men allerede i 1871 blev han forstander for det nyoprettede Højskole, en stilling som han varetog indtil han også blev valgt ind i folketinget i 1879.
Han havde i 1875 købt ejendommen ved Tornebuskehøj i Hammerum på hvis jord Hammerum Højskole var bygget.
Rasmus Nielsen var i alle måder en umådelig dygtig og uvurderlig mand for fremskridtet i sognet. Han satte sit fingeraftryk på alt hvad der blev igangsat i sognet, ja på hele egnen, her nævnes nogle enkelte. Formand for Gjellerup Brugsforening, form. For Jysk husmandsforening, direktør for Kreditforeningen af grundejere på landet, medlem af Gjellerup sogns menighedsråd.
Han havde en stærk Grundtvigsk livssyn, og var en af hovedkræfterne ved oprettelsen af Gjellerup sogns Valgmenighed, og senere for, at opførslen af Hammerum valgmenighedskirke blev udført.
En af de mærkesager han havde i folketinget var i kommissionen af 1909 angående ophævelse af Len og Stamhusene, der indebar den endelige afskaffelse af fæstevæsnet, der forsvandt ved lov i 1919.
Både i de 17 år Hammerum højskole eksisterede og mange år efter, blev der på Rasmus Nielsens initiativ holdt de såkaldte ”efterårsmøder”, hvor man fra hele egnen samledes på skråningen vad Rasmus Nielsens gård omkring højskolen, hvor nu Hammerum kirke ligger.
Andre historier
-
Strid imellem N. Clasons og Skarrild-Arnborg sogneforstanderskab,
over betaling af skolepenge i 1845N. Clasons brev til amtet Den højvelbaarenhed hr SchulinAmtmand i Ringkøbing Deres højvelbaarenhed, vilde jeg herved tillade mig, at underrette om, hvordan jeg sidennogen tid har bemærket, at det herværende sogn, søger at vælte sognets omkostninger, iet ganske uforholdsmæssig maal paa mig. Hvordan at jeg for nogle dag siden, ved fordring af de mig paabydede […]
-
Sommerjob
I 1981 kom der nye tanker indover. Vi havde nu dyrket jorden selv i fem seks år – Egon kunne godtlide vekselvirkningen mellem tømrerarbejdet og landbruget. Men nu kradsede krisen igen renternevar høje, og vi blev enige om, at det var bedre at kaste sig ud i noget nyt sideløbende, end sidde ogtrille tommelfingre over […]
-
Jyske stude i København, 1949
For nogen tid siden fik vi indleveret en pæn samling avisudklip fra forskellige af landets aviser, der omtalte en stor begivenhed i Forum i København. Jylland er hovedlandet står der skrevet, men København er hovedstaden. Sådan har det altid været. Mange gange sikkert har jyderne prøvet at gøre sig bemærkede der, også fra vores lokale […]