Børne ”Forsorg” i Gjellerup sogn, 1836
Året 1836. Onsdagen den 16. marts blev efter forud skete kundgørelse på kirkestævne afholdt licitation over drengen Knud Christensen, der står under fattigvæsenet til forsørgelse. I tilfælde at ingen sognemand ville modtage ham i sommertjeneste, enten for løn eller uden løn, fra nu af og indtil 1. november næste, på vilkår at han klædes på fattig-væsenets regning.
Licitationen anholdtes af undertegnede sognedegn Lund i præstens forfald og tilstedeværende medhjælpere.
Ingen var mødt som ville modtage ham i tjeneste ommeldte tid for løn, men man forlangte for 1 Td. Rug og 1 Td. Byg i ommeldte tid til hans Underholdning i Tjenestetiden.
Ved Bud og mindre Bud forlangte Peder Bjerring i Bjødstrup 5 Skp. Rug og 5 Skp. Byg. Anders Nielsen i Nørhauge ville modtage ham for 4 Skp. Rug og 4 Skp. Byg. Peder Bjerring ville modtage ham for 4 Skp. Rug og 5 Skp. Byg.
Ingen ville modtage drengen for mindre. Kornet leveres i næste april, juli og oktober kvartaler af fattigvæsenet, og drengen er pligtig at forrette for sin husbonde, det arbejde hans alder og kræfter tillader ham at forrette.
Træsko holder husbonden drengen ved lige med.
Anders Nielsen kom endelig i tanke om at modtage drengen for 4 Skp. Rug og 3 Skp. Byg. Ingen ville modtage ham for mindre; så blev Anders Hauges Bud approberet.
Forhandlingen sluttet.
Datum ut supra.
Lund.
Andre historier
-
Knudsen, Peder – Hedebonde
Staulundgård, Haderup sogn Født: 1798 — Død: 1857 Skrevet af Rie Kibsgaard Kort beskrivelse af indholdet i Peder Knudsen, Staulundgaards dagbog. Skrevet gennem ca. 25 år fra 1829 til 1857 Peder Knudsen (1798-1857) blev født og døde i Haderup sogn, Ringkøbing amt og overtog gården Staulundgaard efter faderens død 1827. Han fik gården overdraget efter […]
-
Et døgn i Nazisternes vold.
Fortalt af Frederik Overgård. En ubehagelig oplevelse som jeg havde i slutningen at den tyske besættelse. Den tyske besættelsesmagt var på dette tidspunkt nærmest desperat på grund af den militære situation på fronterne og også på grund af den forstærkede sabotagevirksomhed her i landet. Det’ begivenhed jeg her vil fortælle om, fandt sted fredag den […]
-
Chr. Jensen, der emigrerede til New Zealand
I 1852 blev Overgaard, Skjernvej 231, købt af en mand, der hed Chr. Jensen, som var født i Outrup ved Varde. Han var ikke som folk var flest på den tid. Allerede som 15 årig blev han lærer i Vittarp og Debel skoler. Senere blev han skriver hos en kanseliråd i Varde. Det lader dog […]