Da Gerdas bog og maleri blev beskudt

Gerda (født 1931 i Herning) boede under 2. verdenskrig hos sine forældre, Astrid og Carl Georg Kirk på adressen Gl. Vejlevej 4,1. 7400 Herning.
På den tid stod der i Danmarksgade et vandtårn, der af tyskerne blev benyttet som observationspost.
På et tidspunkt – Gerda erindrer ikke nøjagtigt hvornår – drev en løsrevet engelsk spærreballon ind over Herning, og de tyske soldater i vandtårnet begyndte at skyde efter den.
Gerda og hendes far opholdt sig da i lejlighedens stue, hvor der lå en biblioteksbog på et bord eller en reol. Bogen var “Gudrun og Simon” af Johs. Bucholtz, med biblioteksnummer: Bu 18-gu.
På væggen hang flere malerier, heriblandt et maleri forestillende bygningerne i en landsby, malet af Gerdas morbror Svend Elkjær.Billedet hænger på Gerdas væg i dag.
To af soldaternes skud gik gennem vinduet og ind i stuen, hvor det ene projektil gik ind i bunden af bogen, hvor det satte sig fast.
Dette projektil er en 15 mm lang og 9 mm bred kugle, formentlig fra et lettere håndvåben (pistol eller maskinpistol).
Det andet projektil gik igennem det nævnte maleri, hvor det ramte ind i gavlen på det midterste hus i vejens højre side. Hullet ses tydeligt, og projektilet blev senere fundet i rammen på bagsiden af maleriet, men projektilet er bortkommet.
Heldigvis blev hverken Gerda eller hendes far ramt, men de matte have en ny rude i vinduet.
Andre historier
-
Nørgaard, Jens
Herning Født: 1852 — Død: 1914 Købmand Jens Nørgaard drev i årene 1877 til 1890 en større købmandsgård på Bredgade 30-32. Efter at have solgt forretningen begyndte han at opkøbe svin til videresalg. Nørgaard beholdt sin jord og drev et landbrug videre nord for Bethaniagade, hvor gaden senere blev anlagt og opkaldt efter ham. Købmand […]
-
Laurids Jensens historie
En af Gjellerup sogns kendte beboer har fortalt sine historier til lokalhistorisk samling for Gjellerup sogn. Vi boede i Bording, herfra tog jeg på arbejde ude i Nørlund plantage. I 1941 kunne jeg skove 3 rummeter træ om dagen. Prisen var 1,36 kr. pr meter, (en dagløn på 4,08 kr.). En dag kom jeg til […]
-
Skibbild Friskoles historie
Baggrunden: Der havde i mange år været en stående strid mellem Vestersognet og Østersognet. I den vestlige del, altså Nøvling, havde man den gode jord, de store gårde, Skolen, kirken og møllen. I den østlige del, altså Skibbild, havde man mest kun hedejord og fattige folk. De fleste mennesker boede således i Nøvling, og derfor […]