Herning Historie

Da Gerdas bog og maleri blev beskudt

Gerda (født 1931 i Herning) boede under 2. verdenskrig hos sine forældre, Astrid og Carl Georg Kirk på adressen Gl. Vejlevej 4,1. 7400 Herning.
På den tid stod der i Danmarksgade et vandtårn, der af tyskerne blev benyttet som observationspost.

På et tidspunkt – Gerda erindrer ikke nøjagtigt hvornår – drev en løsrevet engelsk spærreballon ind over Herning, og de tyske soldater i vandtårnet begyndte at skyde efter den.

Gerda og hendes far opholdt sig da i lejlighedens stue, hvor der lå en biblioteksbog på et bord eller en reol. Bogen var “Gudrun og Simon” af Johs. Bucholtz, med biblioteksnummer: Bu 18-gu.
På væggen hang flere malerier, heriblandt et maleri forestillende bygningerne i en landsby, malet af Gerdas morbror Svend Elkjær.Billedet hænger på Gerdas væg i dag.

To af soldaternes skud gik gennem vinduet og ind i stuen, hvor det ene projektil gik ind i bunden af bogen, hvor det satte sig fast.

Dette projektil er en 15 mm lang og 9 mm bred kugle, formentlig fra et lettere håndvåben (pistol eller maskinpistol).

Det andet projektil gik igennem det nævnte maleri, hvor det ramte ind i gavlen på det midterste hus i vejens højre side. Hullet ses tydeligt, og projektilet blev senere fundet i rammen på bagsiden af maleriet, men projektilet er bortkommet.

Heldigvis blev hverken Gerda eller hendes far ramt, men de matte have en ny rude i vinduet.


Herning Historie

Herninghistorie.dk er stedet hvor hele Herning Kommunes historie bliver fortalt. Her er der mulighed for at læse de gode beretninger og se skønne gamle billeder.

Indholdet er leveret af alle lokalarkiverne i Herning Kommune, og har man som læser kommentarer, kan de indsendes til det arkiv, som har lagt historien/billedet på.

Har du selv en god lokal historie at fortælle så send den til dit lokale arkiv, så vil arkivet sørge for at den bliver lagt her på herninghistorie.dk.

Følg os på Facebook