Kirkegårdene.
Den gamle kirkegård lå rundt om Kirken, og har i de mange år været en forsømt plet, høns, hunde og kreaturer havde deres frie gang og ødelagde mange gravminder over de gamle henfarne slægter.
Den er nu istandsat og danner en smuk græsplæne, hvor der endnu ses et par store flade sten, minder om Holtbjergmanden Mads Skov og gæstgiver juris. P. C. Bertelsen, senere hotel Eyde, Troels Graversen og mange andre.
De gamle sten er nu samlet i et hjørne og den gamle indgang bevaret samt stendiget, som går rundt om hele kirkegården.
Desuden ses i dag hvor den gamle kirke har stået, en hæk lignende beplantning, samt en sten med inskription hvor alteret, døbefont og prædikestol tidligere har stået.
En kreds af beboere, apoteker Møller, prokurator Valeur m. fl. anlagde så langt tilbage som i 1872-73 en ny kirkegård, oprinde¬lig kaldet assistent kirkegården, på grund af utilfredshed med grundvand i de nykastede grave, den blev indviet 15. september 1872 og senere købt af kommunen.
Omkring den nye kirkegårds indvielse blev godt en snes begravelser flyttet hertil, dog blev den gamle kirkegård benyttet jævnsides med den ny, indtil den gamle kirke blev nedrevet.
Kirkegårdene står foran en betydelig udvidelse og vil i samlet areal komme op på 13 td. land. Endelig vil en ny kirkegård komme til at ligge nord for Herningsholm ud til Viborgvej og banen, der er i alt 8 td. land.
Andre historier
-
Dele af Døvling skoles historie
I 1814 gennemførtes en skolereform der indførte undervisningspligt og inddelte landet i Skoledistrikter. Trods de ugunstige tider, efter statsbankerotten i 1813, lykkedes det at gennemføre skolereformen af 1814, der lovgav, at alle børn skulle lære at læse og skrive, men den slunkne pengekasse betød, at der ikke var råd til tilstrækkelige lærerlønninger, og for at […]
-
Ørnhøj Andels-Mejeri.
Allerede i 1890erne havde der været tale om at bygge et mejeri, der skulle ligge i Spaabæk og som skulle dække det meste af Nr. Omme sogn, men det blev ikke til noget. De gårde, hvor der var besætninger, som ikke leverede til et me¬jeri i omegnen, kærnede selv smør og afsatte det til købmænd […]
-
Herredsfogeder i Hammerum herred
1625 – 1656 Jacob Mortensen Barfod ???? – ???? Peder Jensen, Langelund ???? – ???? Knud Jacobsen Barfod 1687 – 1706 Chr. Jacobsen Qvorstrup ???? – ???? Carl Christophersen ???? – ???? Hans Madsen Østergaard ???? – 1740 Lars Siversen Svanholm 1741 – 1756 Johan Busch 1756 – 1768 Ebbe Olaus Lüster 1768 – ???? […]