Ørnhøj Cementstøberi

I 1912 byggede Cementstøberi Høgholm i Struer et cement støberi i Ørnhøj. Han havde leveret en del tagsten til de første huse, der blev bygget samtidig med stationen.
Cementstøberiet blev bygget, hvor Brugsforeningen eller Museet ligger i dag. Der blev også bygget bolig til cementstøberen. Den lå på hjørnet af de gader, der i dag hedder Søndervang og Søndermarksvej. Denne bygning havde veranda på den østre gavl, som blev båret af to søjler, der flankerede entredøren.
Den første cementstøber var Magnus Thomsen, han blev efterfulgt af Jens Knudsen. I 1945 købte murer Kristian Vad cementstøberiet, men han byggede hus på Halkjærvej og murer Anders P. Andersen overtog støberiet.
I 1965 blev grunden købt af brugsforeningen og støberiet blev revet ned. A. P. Andersen byggede et støberi hos sønnen bygmester Aage Andersen. Bygningen hører i dag til fabrikken på Søndermarksvej.
I 60erne var der et firma, der startede et støberi på „Amager”, det blev senere overtaget af tømrer Erling Kristiansen, men eksisterede kun i et par år. Siden har der ikke været cementstøberi i Ørnhøj.
Andre historier
-
Nørgaard, Jens
Herning Født: 1852 — Død: 1914 Købmand Jens Nørgaard drev i årene 1877 til 1890 en større købmandsgård på Bredgade 30-32. Efter at have solgt forretningen begyndte han at opkøbe svin til videresalg. Nørgaard beholdt sin jord og drev et landbrug videre nord for Bethaniagade, hvor gaden senere blev anlagt og opkaldt efter ham. Købmand […]
-
Landbokvindernes vilkår 1850 – 1950
Fra 1850 til 1950 skete der rigtig mange ting på landet. Fra NATURALØKONOMI, hvor det, man producerede først og fremmest blev brugt i husholdningen, og hvor kost, logi og klæder udgjorde det allermeste af tjenestefolkenes løn, til en tid, hvor man producerede for at sælge. Man fik lært at mergle jorden, og det gav større […]
-
Telegrafen.
Telegrafen blev åbnet i Herning d. 1. Decbr. 1871, i det gamle Posthus og flyttede senere til banegården, da den blev færdigbygget i 1877, og forblev der til den i 1914 flyttede op i de nuværende lokaler. Indtil 1914 besørgede postmesteren ekspeditionen, men blev fra off. ansat en telegraf bestyrer og der blev da samtalestation […]