Ørnhøj Cementstøberi
I 1912 byggede Cementstøberi Høgholm i Struer et cement støberi i Ørnhøj. Han havde leveret en del tagsten til de første huse, der blev bygget samtidig med stationen.
Cementstøberiet blev bygget, hvor Brugsforeningen eller Museet ligger i dag. Der blev også bygget bolig til cementstøberen. Den lå på hjørnet af de gader, der i dag hedder Søndervang og Søndermarksvej. Denne bygning havde veranda på den østre gavl, som blev båret af to søjler, der flankerede entredøren.
Den første cementstøber var Magnus Thomsen, han blev efterfulgt af Jens Knudsen. I 1945 købte murer Kristian Vad cementstøberiet, men han byggede hus på Halkjærvej og murer Anders P. Andersen overtog støberiet.
I 1965 blev grunden købt af brugsforeningen og støberiet blev revet ned. A. P. Andersen byggede et støberi hos sønnen bygmester Aage Andersen. Bygningen hører i dag til fabrikken på Søndermarksvej.
I 60erne var der et firma, der startede et støberi på „Amager”, det blev senere overtaget af tømrer Erling Kristiansen, men eksisterede kun i et par år. Siden har der ikke været cementstøberi i Ørnhøj.
Andre historier
-
Laurids Lund, Skarrild sogn
Af Gert Vestergaard Jensen, Herning En igangsætter i Skarrild, hvortil han kom i 1906 og boede på Elkjærgård.Den lille Laurits Lund Jensen – navneændring til Laurits Lund i 1905 – kom til verden den 14. december 1864 på Hundkjærgaard i Snejbjerg sogn, som søn af gårdmand Nicolai Jensen og hustru Kirstine Lauritsen. Han havde en […]
-
Købmand, Thomas Pedersen
Som en målestok for næringslivet, i Aulum by i 1890erne, kan blandt andet nævnes købmand, Thomas Pedersen, som havde den væsentligste forretning med butiksvarer, manufaktur, isenkram, som grovvarer – gødning og foderstoffer, med mere. Idet han havde næsten alt, hvad et opland kunne have lyst og midler til at købe. På trods af dette, fyldte […]
-
Smadderstræde (Kjærs Vej)
Engang blev Kjærs Vej kaldet Smadderstræde. Gaden var et af de steder hvor de første huse blev bygget i Ørnhøj.Arealet på den vestre side af Kjærs Vej blev købt af Ørnhøjbanen i 1911, derfor blev denne side af Kjærs Vej ikke bebygget før banen blev nedlagt i 1961.Største delen af banens grund som lå på […]